SI | EN
+386 31 274 419
Positive SSL

Proizvajati želimo izdelke za osveščeno žensko in osveščenega moškega - PREDLOG v.d. kreativne vodje, gospe Leonore Jakovljević

Gradimo novo tradicijo na 113 let kulturne in gospodarske dediščine naše gospodarske in kulturne legende Peko. Nekateri menijo, da gre to kar tako, da nekaj zrišeš ali pa ti zrišejo, modeliraš, sestaviš in narediš, potem pa bo, kar bo. Če je podpora medijev, prodaš prvo količinsko omejeno serijo hitro in gremo naprej. Tudi tako je možno, ampak ne v primeru Peko 2.0, kar delamo zato, ker želimo potovati v skladu z VIZIJO v smer, ki jo danes ubira malo podjetij ali pa še nihče. 

Ni problem hoditi po uhojenih poteh tudi na Everest, veliko težje je narediti gaz v celo, kjer še ni razno raznih, ki drug drugega posnemajo in preplavljajo trge s cenenimi, nekakovostnimi izdelki in kičem. Tako kot je ustanovitelj Peka Peter Kozina začel leta 1903 novo smer, ko je združil male rokodelce - čevljarje iz temnih delavnic v sodobno  na novo zgrajeno tovarno, da so začeli s serijsko proizvodnjo po standardu Petra Kozine, želimo mi postaviti nove, drugačne standarde za novo 21. tisočletje, ki se je komaj dobro začelo.

V nadaljevanju so smernice za koga, kaj, iz katerih materialov in v kakšnih izvedbah bomo delali obutev (kasneje pa tudi galanterijske in oblačila). Ko imamo v mislih osveščeno žensko (pri moških ne bo odstopanja), ki je aktivna, dinamična, široko izobražena, skrbi za dom, svojo družino, se zaveda svojih prednosti in slabosti, spoštuje sočloveka, pomaga, je samozavestna in ne prenese izkoriščanja soljudi na delovnih mestih ali kje drugje. Ženska v pravem pomenu besede, trdno na tleh, ki razume in dela v skladu s tem, da je vse med seboj povezano, in vse, kar obvarujemo, obvaruje nas. 

 

 

 

 

O avtorici: 

                                                             foto: Tomo Brejc

Univ. dipl. inž. obl. tekst. in oblač. Leonora Jakovljević  

  
               Curriculum vitae
                                

Samozaposlena v kulturi
Status: Oblikovalka oblačil in tekstilij in pedagoginja 
Dodatna strokovna izobraževanja: 
Distretto Vision Lab, Domus Academy, Milano, Italia, 
Corso di Ricerca Tendenze, Analisi del Consumatore e Marketing Virale nella moda (80-urni tečaj za raziskavo in oblikovanje smernic ter analiza kupca in komunikacijske poti v modi.  Workshop paperbasic  3D Design
Druga izobraževanja: 
PDC-Permaculture design course (tečaj za permakulturnega oblikovalca), tečaj sinergičnega vrta, divja hrana (Dario Cortese), tečaj aromaterapije (Ana Ličina), Sound Healing III. stop., Tesla metamorfosa II.stop.

Področja zanimanja: Design thinking process (proces ustvarjalnega mišljenja), Edible landscaping (oblikovanje krajin z užitnimi rastlinami/užitne krajine), samovzdržna pokrajina, samooskrba, film, fotografija, oblikovanje, alternativna medicina

E-pošta: leonoramark@yahoo.com

Nagrade:

Trend: Slovenska letna nagrada za dosežke na področju slovenske sodobne vizualne ustvarjalnosti
•    2005 skupinska nagrada za projekt: Nekaj ostrega?, društvo SOTO, Ljubljana 
•    2004 samostojna nagrada za posebne dosežke na področju modnega oblikovanja za blagovno znamko LEONORAMARK-ave femina
•    2003 skupinska nagrada: Oktober d.o.o. za posebne dosežke na področju modnega oblikovanja

Samostojno umetniško pot je začela leta 1992 v Ljubljani. Prvič se je javnosti predstavila z umetniškim projektom Sladke Obleke na Kongresu oblikovalcev ICSID v Cankarjevem domu, ki se je leta 2002 po nizu razstav zaključil z instalacijo fotografij Candies II v galeriji Kapelica, Ljubljana. Istega leta se je priključila oblikovalski skupini Oktober, za katero je oblikovala čevlje in ostale modne dodatke in slovenski oblikovalski skupini SOTO (društvo za sodobno oblikovanje oblačil).  Leto dni kasneje (2003) je ustanovila svojo blagovno znamko čevljev LEONORA MARK - ave femina. Odločila se je za ročno in po meri izdelane čevlje. Leta 2006, 2007, 2008 sodeluje z oblikovalskim duom Spijkers en Spijkers na Fashion Weeku v Londonu. Umetniško poetični oblikovalski slog je prepoznaven še danes, tako doma kot v tujini (objave v  Vogue Pelle, Kult, Finacial Times, Finance, Elle, Modna Jana, …). Leta 2006 sta kreativna in kvalitativna dodana vrednost vstopnica v ožji izbor sodelavcev na Univerzi IUAV Benetke, Fakulteta za modno oblikovanje, Italija (Facolta di fashion design, Venezia), kjer še vedno kot edina Slovenka v Italiji vodi predmet projektiranja in oblikovanja modnih dodatkov: Laboratorio di progettazione e design 3 – accessori.

Slovenski strokovnjaki in institucije uvrščajo njena dela v skrbno izbrani krog pomembnih slovenskih ustvarjalnih dosežkov (razstave Fresh: UGM, Maribor). MAO (Muzej za Arhitekturo in Oblikovanje) uvrsti njene izdelke v razstavo Silent Revolution in v njihovo stalno zbirko.

Leto 2008 predstavlja v njenem življenju prelomnico. Prične se ukvarjati z okoljskimi vprašanji in alternativnimi oblikami s področja trajnostnega razvoja. Izobražuje se na področju sonaravnosti: 2009 Sinergični vrt (Antonio De Falco), Natural Farming (Panos Manikis, Edessa, Grčija), 2010 Permakultura (PDC), 2010/11/12 Divja hrana (Dario Cortese), 2011/12/13 Dišavnice in zelišča (Metka Maček), 2012/13 Kakovost semena in kako pridelati zdravo seme, Amarant (Fanči Perdih), 2015 Sadjarska delavnica (g. Janez Gačnik, Vransko).

Pedagoška in socialna orientiranost se po letu 2010 pokažeta v nekaterih prostovoljnih, socialnih, trajnostnih, okoljskih in drugih projektih:
•    Skupnostni vrt Rakitna, ob tem izvaja delavnice oblikovanja in obdelovanja sinergičnega vrta. 
•    2014 zasnuje idejni projekt Užitni park muzeja v okviru skupine Spoznaj svojo hrano, za bienale oblikovanja 2014, BIO-50,  Muzej za arhitekturo in oblikovanje MAO, Ljubljana. 
•    2015 postane  soustanoviteljica društva Re-generacija. 
•    2015 s člani društva in drugimi sodelavci oblikujejo idejni načrt za Užitni park Moste.
•    2016 sooblikuje Študijski krožek Učni Užitni park (Ajdovščina, Postojna).        
•    2016 s člani društva Re-generacija in drugimi sodelovci oblikujejo izvedbeni in zasaditveni načrt za Užitni park Moste.
•    2016 kot kreativni vodja Peko kooperative z.o.o., združuje ideje in izkušnje na področju oblikovanja, trajnosti in sonaravnosti. 

Več o tem: 
Skupinska razstava, Silent Revolution, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana
http://www.mao.si/Exhibition/Silent-Revolutions-Featured-designers-and-companies.aspx

kolekcija LEONORA MARK - ave femina http://ostblock-fashion.blogspot.si/2008/06/ave-femina.html
 
sodelovanje na Fashion weeku v Londonu, kolekcija čevljev SpijkerenSpijkers by Leonora mark - ave femina: http://spijkersenspijkers.nl/collection/autumnwinter-07-08/
http://spijkersenspijkers.nl/collection/springsummer-08/ http://spijkersenspijkers.nl/collection/springsummer-07/
http://spijkersenspijkers.nl/collection/autumnwinter-06-07/
http://spijkersenspijkers.nl/collection/springsummer-06/

Podpri Peko kooperativa

 

 

Kontakt
Peko kooperativa z.o.o
Stara Vrhnika 116
SI-1360 Vrhnika
+386 31 274 419
+386 40 165 015
info@pekokooperativa.si
Stopite v stik z nami
Ime / naziv:
Elektronska pošta:
Sporočilo:

NA VRH STRANI
Meni
Naslov podjetja
Peko kooperativa z.o.o
Stara Vrhnika 116
SI-1360 Vrhnika
Kontakt
Peko kooperativa z.o.o
Stara Vrhnika 116
SI-1360 Vrhnika
+386 31 274 419
+386 40 165 015
info@pekokooperativa.si
qrkoda
Sledite nam:

Peko kooperative z.o.o. © 2016, Vse pravice pridržane | izdelava: 8000plus